Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Ψήφισμα


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Έπειτα από την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ , κατά εμάς, απόφαση από το Μονομελές Εφετείο Εύβοιας, όπου δέχθηκε την Έφεση της Εταιρίας και δεν έκρινε  άκυρες τις απολύσεις που έγιναν κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2014, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων πρέπει να γίνονται με όρους νομικούς και όχι ιδεολογικούς.

  Στο όνομα της ελεύθερης  οικονομίας δεν  καταπατούνται βάναυσα τα δικαιώματα και η προστασία των εργαζομένων.

  Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, αναμένουμε και τις υπόλοιπες αποφάσεις (5 τον αριθμό), όπου η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ακολουθώντας τον νόμο και την φωνή της συνείδησής τους.

 

  Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το σύνολο των Σωματείων της δύναμης τους, θα βρίσκεται εκεί υποστηρίζοντας με κάθε θεμιτό μέσο την ΑΚΥΡΩΣΗ των απολύσεων, την επαναλειτουργία του εργοστασίου  και την τελική δικαίωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

 

Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 


Στέφανος ΜΠΑΣΙΝΑΣ                                                       Δημήτρης ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

Δελτία Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  για το Μέλλον  της ΛΑΡΚΟ

 Συμμετέχουμε στην απεργία και στην κινητοποίηση που θα γίνει στην ΛΑΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017  για το  φλέγον θέμα το Μέλλον της ΛΑΡΚΟ με αφορμή την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα.


Εκτός από τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τα εργοστάσια θα αναχωρήσει και λεωφορείο από τον βούρκο στις 2 και 30 το μεσημέρι.


Όλοι μαζί εργαζόμενοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, τοπικές κοινωνίες  δίνουμε το δυναμικό  πάρων για να απαιτήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ώστε ο τεράστιος ορυκτός  πλούτος  της χώρας μας να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των Eλλήνων και της Eθνικής  μας οικονομίας,


Για το  Εργατικό κέντρο Ν. Ευβοίας

ΕργασιακάΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, μπροστά στην απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας και στο πλαίσιο αυτό καλούμε το συνδικαλιστικό σας φορέα.

Το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα εκτός όλων των άλλων μέτρων που «φορτώνει» στις πλάτες της εργατικής τάξης, δίνει και τη χαριστική βολή στη Κυριακάτικη Αργία. Ουσιαστικά γενικεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και αίρει όποιους περιορισμούς περιλάμβαναν προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Ισοπεδώνει μια ιστορικά αιματοβαμμένη κατάκτηση της εργατικής τάξης από τον προηγούμενο αιώνα. Μέσα από σκληρούς αγώνες η Κυριακή έχει καθιερωθεί ως η σταθερή, μη εργάσιμη μέρα της βδομάδας, μέρα ανάπαυσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής ζωής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Επίσης, με αυτές τις εξελίξεις μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο του εμπορίου, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας.

 

Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους άλλα όλους τους εργαζόμενους σε όποιον κλάδο και αν εργάζονται. Υπάρχει άλλωστε και η εμπειρία μέχρι σήμερα που δείχνει ότι οποιοδήποτε μέτρο σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, ξεκίνησε από το εμπόριο όπως το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα ελαστικά ωράρια, εξαπλώθηκε σε κάθε κλάδο.

 

Στα πλαίσια αυτής της μάχης, καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε σωματείο, να πάρει θέση για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας. Οι εργαζόμενοι συνολικά δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το παζάρι που εκτυλίσσεται σε διάφορα επίπεδα γύρω από τον αριθμό των Κυριακών που πρέπει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά αλλά και από την τοποθέτηση που βάζει ως βασική παράμετρο τον τζίρο του κεφαλαίου στον κλάδο του εμπορίου με την αύξηση των Κυριακών αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

 

Προχωράμε σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν:

Ø  την ένωση των δυνάμεών μας με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούθς εμπόρους, που στενάζουν κάτω από την πολιτική των μονοπωλίων, που βλέπουν να δυναμώνει η θηλιά γύρω τους με τα ατελείωτα χρέη, τη φοροληστεία, τα λουκέτα, προτάσσοντας το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Ø  κάλεσμα στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας για να συζητήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Ø  παρέμβαση, στον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας με τις διεκδικήσεις του φορέα μας, καλώντας τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας να μην διευκολύνουν το έργο της Κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου του Εμπορίου με μέτρα και αποφάσεις που να συντείνουν στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Επίσης στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μαζί του την Τετάρτη 5 Ιούλη ζητήσαμε ν’ αναθεωρηθεί όποια τέτοια απόφαση έχει παρθεί μέχρι σήμερα και ο θεσμός να σταθεί μ’ αυτόν τον τρόπο έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων, των αυταπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων που πλήττονται ακόμα περισσότερο από τα νέα μέτρα.

 

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας ενώνει τη φωνή της με δεκάδες σωματεία στον κλάδο του εμπορίου και διεκδικεί:

 

·      Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

·      Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.

·      Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

·      Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

·      Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε στη σύσκεψη που διοργανώνουμε τη Δευτέρα 10 Ιούλη, 8μμ στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου προκειμένου να συζητήσουμε για τις εξελίξεις γύρω από τη Κυριακή Αργία που μας αφορούν όλους όπως επίσης και τη δυνατότητα να εκφραστεί συνολική απάντηση από την εργατική τάξη της περιοχής μας.

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας

 

Η πρόεδρος                                                       Ο γραμματέας

 


Καραμπέτσου Ασημίνα                                        Βασιλείου Θεμιστοκλής
Εργασιακά

ΕΚΑ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ταχ. Διεύθ.: Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 104 33, Αθήνα Τηλ.: 210 88 36 918 ■

Web Site: www.eka.org.gr e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Αρ. Πρωτ.: 1012                                                Αθήνα, 16/06/2017Προς τα Σωματεία

Μέλη του ΕΚΑ

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συζήτηση με τα σωματεία μέλη μας για την απλήρωτη εργασία χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου. Παρευρέθηκαν και εμπλούτισαν τη συζήτηση οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ευβοίας συνάδελφος Μπασινάς Στέφανος, Ελευσίνας συνάδελφος Λίγγος Ευάγγελος και Κιάτου συνάδελφος Κόλλιας Παναγιώτης. Παρενέβησαν ακόμη συνάδελφοι από Ομοσπονδίες και Σωματεία, καταθέτοντας τόσο τις εμπειρίες και τα προβλήματα που βιώνουν όσο και τις προτάσεις τους.

 

Οι παρεμβάσεις των συναδέλφων και των σωματείων ήταν ουσιαστικές και αποτελούν αφετηρία για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το συνδικαλιστικό κίνημα το επόμενο διάστημα. Τα προβλήματα και τα περιστατικά απλήρωτης, αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας είναι πολλά και κάθε κλάδος ή χώρος αντιμετωπίζει πληθώρα περιστατικών:

 

-                     «Εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι

-                     Πτωχεύσεις και μεταβιβάσεις εταιριών

-                     Νομικά έξοδα που ξεπερνούν τις απαιτήσεις

-                     Περιορισμένοι έλεγχοι και δυσκίνητες υπηρεσίες

-                      

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που περιγράφηκαν και βιώνονται καθημερινά στα συνδικάτα. Θεωρούμε ότι όλα τα σωματεία μέλη μας μπορούν να εμπλουτίσουν τις προτάσεις και σύντομα να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο θα αποτελέσει βάση εκκίνησης πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

 

Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε συμμέτοχους και άλλα εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες ώστε οι συναντήσεις με κόμματα και κυβέρνηση να έχουν μεγαλύτερη πίεση και να είναι πιο αποτελεσματικές. Τα προβλήματα των εργαζόμενων αυξάνονται και εμείς πρέπει να απαντήσουμε με προτάσεις, παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας

 


                     Γιώργος Μυλωνάς                                          Κώστας Κουλούρης  

Κοινωνικες Δομες-Φτωχεια

Διαφήμιση
khantry design
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση